Onderbetaalde voetbalspelers

Wat verdiend een voetballer? Na een groot onderzoek  afgelegd in het ‘international Journal of Computer Science in Sport’ blijkt een groot deel voetballers onderbetaald te worden. Dit is ontdekt aan de hand van uiterst nauwkeurige berekeningen die de vaardigheden van de 100 meest overbetaalde en onderbetaalde spelers berekent. Dit blijkt uit een vergelijking aan de betaalde spelers in hun behendigheid, snelheid, balans, sprinten, en vermogen om de positie van de tegenstander te volgen. Het enigste verschil die overbetaalde spelers ten opzichten van de onderbetaalde spelers hadden was de explosieve kracht. Hieruit valt af te leiden dat sterke spelers over het algemeen meer betaald krijgen in vergelijking met hun vaardigheden.

Bernardo  Silvia blijkt hieruit de meest onderbetaalde Europese voetbalspeler te zijn, hierna volgen de spelers in de periode tussen 2016-2017 seizoenen: Harry Kane, Granit Xhaka, Timo Horn en Paco Alcacer.

De studie toonde aan dat verschillende competities verschillende vaardigheden vereisen. Neem als voorbeeld de reactiesnelheid van spelers in Europese competities, deze worden hier erg op prijs gesteld. Kijken we naar de Bundesliga voetbalcompetitie dan zien we dat penalty’s en speloverzicht meer gerespecteerd worden. En de voorkeur gaat vooruit uit in Frankrijk en Engeland in tegenstelling tot andere voetbalcompetities. Spelers die uitblinken in afmaken zijn geliefd  in Spanje en de vaardigheid in tackelen zal tot een betere salaris in Italië zorgen.

Het ‘superster effect’  en het toekomende salaris die daarbij komt kijken heeft een positieve invloed op de fans en draagt bij aan het financiële succes van het team, toch heeft het toenemen in salarisongelijkheid en negatieve impact op de spelprestaties. Het onderzoek suggereert dat deze ongelijkheid demotiverend voor de onderbetaalden spelers werkt. En dat wanneer de winst eerlijker verdeeld zou worden dat de prestaties van het team daardoor zou verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *