syndroom van Asperger stoornis is een een ongelukkige term

Eigenlijk is het zo dat alle informatie die niet explosiet is, dus die niet duidelijk is uitgesproken dat een autist dit niet meekrijgt. Dus je krijgt dan de meest rare situaties omdat je handelt met onvolledige informatie.

Veel mensen die het syndroom van Asperger hebben, maar niet allemaal, die hebben last van sociale situaties. Situaties waarbij meerdere mensen bij elkaar zijn. En die vinden dat ingewikkeld om in sociale situaties, goed te begrijpen of snappen wat er nou gebeurd. Die mensen zijn niet dom, sommige daarvan zijn namelijk heel erg slim. Mensen met autisme willen graag weten waar ze aan toe zijn, willen duidelijkheid, willen dat iemand ook doet wat hij zegt, willen dat er geen verandering komt in de route naar school bijvoorbeeld. Dit zijn allemaal dingen die te maken hebben met die voorspelbaarheid.

Sommige ervaren autisme als een serieuze handicap, maar wel als een handicap met mogelijkheden. Het is namelijk niet zo dat wanneer je autisme hebt dat je niets kunt. Het spectrum stoornis is ook een beetje een ongelukkige term. Het is niet altijd een stoornis, je kunt beter zeggen het is een kwetsbaarheid en sterkte profiel wat voor een ieder anders ervaren wordt. Daarom is het belangrijk om te weten hoe dat profiel bij jezelf in elkaar zit. Welke situaties zijn voor mij moeilijk? Welke situaties moet ik echt vermijden? En hoe kan ik met die moeilijke situaties omgaan, zodat ik er minder last van heb?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *